TEMP

DATA DRIVEN UNDERWRITING:­ EEN OPLOSSING VOOR MEER CONTROLE OVER VERZEKERINGSPORTEFEUILLE

foto van Jochem van Vuren
Jochem van Vuren
Data Translator

February 24th, 2020

Op het gebied van rendement bevinden gedeelten van de Nederlandse verzekeringsmarkt zich in zwaar weer. Binnen het volmachtkanaal zijn het met name de particuliere schadeverzekeringen waar het extra uitdagend is om een winstgevende portefeuille te realiseren en om een gezonde combined ratio te bewerkstelligen zonder het noodzakelijke volume van zo’n portefeuille in gevaar te brengen. De oplossing Data Driven Underwriting, van data sciencebedrijf Building Blocks, biedt nieuwe mogelijkheden bij het gecontroleerd aanpakken van deze problematiek. 

'Hoe kan men ervoor zorgen dat de betaalde premie in verhouding is tot het risico op individueel niveau?'

De digitalisering van het verkoopproces binnen het volmachtkanaal heeft de consument een betere en vooral gemakkelijkere klant-reis aangereikt. Tegelijkertijd heeft het ook neveneffecten. Het contact tussen een (aspirant-)verzekerde en verzekeraar(s) is geanonimiseerd, waardoor de kwaliteit van de relatie is afgenomen en daarmee ook de loyaliteit. Transparantie in deze markt door bijvoorbeeld vergelijkingssites heeft geleid tot geïnformeerde consumenten. Ook de transactiekosten en drempels bij het overstappen zijn verwaarloosbaar geworden. Deze trends hebben de intensiteit van de prijscompetitie in deze markt verder versterkt, waardoor verzekeraars en gevolmachtigden verstrikt zijn geraakt in een race om het aanbieden van de laagste premie. 

Generieke premieverhogingen zonder resultaat

Door het verlieslatende karakter is deze strijd om de laagste premie voor gevolmachtigden niet houdbaar. Actief portefeuillemanagement en volmacht-verzekeraars (risicodragers) dwingen af dat er generieke premieverhogingen worden doorgevoerd om per direct de winstgevendheid te herstellen. Het gevolg hiervan is vaak dat winstgevende klanten, met een laag risicoprofiel, weglopen. Dat leidt er vervolgens toe dat de premie nog verder omhoog moet. Hoe kan men ervoor zorgen dat de betaalde premie in verhouding is tot het risico op individueel niveau? 

Data driven underwriting 

Met Data Driven Underwriting worden gevolmachtigden zelf in staat gesteld om de winstgevendheid van de portefeuille te verbeteren tot een combined ratio van wel 80 procent met daarbij volumebehoud en mogelijke groei. Door het gebruik van intelligente algoritmes kunnen segmenten met bijbehorende risico’s binnen de portefeuille achterhaald worden. Op basis van individuele risico- en loyaliteitsvoorspellingen binnen de portefeuille kan de winstgevendheid van segmenten geïdentificeerd worden. Daarnaast is ook te voorspellen wat de gevolgen zijn van generieke en individuele premieaanpassingen. Door middel van een analyse van de historische data – uit zowel publieke bronnen als aanwezige klantdata van het volmachtbedrijf – worden er voorspellingen gemaakt hoe premie, risico en combined ratio zich zullen gaan ontwikkelen.

'Het simpelweg voor iedere particuliere klant op nummer 1 staan op kostbare vergelijkingssites, zoals Independer.nl, is dus niet de oplossing'

Dit geeft de gevolmachtigde inzicht in en de controle over de portefeuille en stelt de gevolmachtigde in staat om zelf (nog beter) te sturen op winstgevendheid en volumegroei. 

De ideale marktpositie 

Het gebruik van de beschikbare data biedt bovendien handvatten voor de marketingmanager van de gevolmachtigde. Die wil namelijk juist groei van de portefeuille, maar het risico bestaat hierbij dat men dan juist klanten met het verkeerde risicoprofiel aantrekt. Het simpelweg voor iedere particuliere klant op nummer 1 staan op kostbare vergelijkingssites zoals Independer.nl, is dus niet de oplossing. 

Door het intelligent gebruik van data kan ook de marketingmanager zien wat de invloed is op de combined ratio van de bedachte marketingcampagnes. Het model voorspelt welke consument voor welke premie winstgevend kan zijn en op basis daarvan kan de ideale marktpositie bepaald worden. Op deze manier kunnen wel de juiste nieuwe klanten worden aangetrokken, zonder dat het resultaat hieronder hoeft te lijden. Zo blijft men winstgevend én is er ruimte voor groei. 

Verbeteren van de klantreis

De inzet van data science biedt naast het acceptatieproces nog veel meer mogelijkheden om de gevolmachtigde van nu klaar te stomen voor de toekomst. De behoeften van de moderne particuliere klant blijven veranderen, ook in de verzekeringsmarkt. Dit betekent dat de gevolmachtigde nieuwe manieren moet vinden om van toegevoegde waarde te blijven voor de consument. 

Een geoptimaliseerde klantervaring van begin tot eind is hierbij cruciaal. Dit kan bijvoorbeeld door intelligent advies bij het selecteren van een verzekeringsproduct dat aansluit op de behoeftes van de individuele klant, het sneller uitbetalen door een geautomatiseerde claimafhandeling of een proactieve klantenservice, doordat de klantvraag voorspeld kan worden. Op deze manier is een frictieloze klant-ervaring te creëren en kan men de klant daadwerkelijk ontzorgen. 

Nvga am:innovatieprijs 2019

Het gebruiken van data geeft de gevolmachtigde inzicht in en de controle over de portefeuille en stelt de gevolmachtigde in staat om zelf (nog beter) te sturen op winstgevendheid en volumegroei. Bovendien kunnen wel de juiste nieuwe klanten worden aangetrokken, zonder dat het resultaat hieronder hoeft te lijden. Zo blijft men winstgevend én is er ruimte voor groei. Bovendien biedt het mogelijkheden voor gevolmachtigden om nieuwe manieren te vinden om van toegevoegde waarde te blijven voor bijvoorbeeld de particuliere klant. 

De meerwaarde van het gebruik van data is in de verzekeringsmarkt niet onopgemerkt gebleven. De Data Driven Underwriting-oplossing is in 2019 bekroond met de NVGA AM:Innovatieprijs 2019. Op de website van Buildings Blocks vindt u aanvullende informatie in de vorm van een recente case voor een klant. 

Bron: De Beursbengel Magazine - Editie 891-januari-februai-2020

Want to stay up to date with the latest innovations in data science?

Subscribe to our newsletter!